Terug

Hoe ga ik om met de afgunst of jaloezie van anderen?

Petra

Hallo, ik lees overal op internet hoe je met je eigen jaloezie en afgunst om kan gaan. Mijn vraag is echter, hoe ga je met de afgunst en jaloezie van een ánder om? Het gebeurt me zo af en toe dat (verschillende) mensen me keihard omlaag halen op momenten dat ik het duidelijk naar mijn zin heb (als ik bijvoorbeeld muziek maak met anderen in het openbaar, en het merendeel van de mensen vindt het geweldig, en ik geniet er van). Blijkbaar vinden sommige mensen het dan nodig om me omlaag te halen. Verstandelijk weet ik dat het met die ander te maken heeft, en niet met mij (in deze situaties), maar gevoelsmatig haalt het me volledig onderuit en kan ik het rotgevoel maar moeilijk van me afschudden. Soms lijkt het alsof de gevoelens worden omgeruild: de ander voelt zich beter, terwijl ik me rot voel. Hoe kan ik hiermee omgaan? Want hoe meer ik naar buiten treed met mijn muziek en mijzelf als persoon, hoe vaker dit gebeurt, en ik vind het erg zonde mijn humeur onderuit te laten halen door een ander.


1 Antwoord

Antwoord van Psycholoog Haarlem

Hai Petra,

Een goede vraag, maar misschien kun je jezelf nog beter afvragen hoe je ermee om zou willen gaan. Dat is een persoonlijk ekeuze. Wil je een tegenaanval doen en de ander naar beneden halen? Of slechts de mond snoeren met een adremme opmerking, als "Kom jij even op het podium om te laten zien hoe het moet?". Of wil je jezelf verdedigen, zoals "Gelukkig heeft iedereen een andere smaak"? Of wil je je verschuilen, onzichtbaar maken? Of wil je degene negeren en onverstoord verder gaan? Er zijn vele opties om met afgunst om te gaan, welke past bij jouw waarden? Maak dit zo concreet mogelijk hoe je zou willen reageren. Hoe je beweegt, praat, uit je ogen kijkt, etc.

Vervolgens kun je onderzoeken wat maakt dat het je op dit moment niet lukt om er op de jouw gewenste manier mee om te gaan. Wat gaat er door je heen als iemand zo'n sneer geeft? Wat voel je in je lichaam? Welke emoties en gedachten gaan er door je heen? Wat geloof je op zo'n moment over jezelf? Onderzoek welke verhalen je geest je vertelt op zo'n moment. Gebruik de incidenten als een oefening om je eigen geest te onderzoeken en hoe deze je inpalmt om daar zo mee bezig te blijven. Op internet kun je waarschijnlijk wel registratieformulieren vinden van RET of CGT om je te helpen onderzoeken hoe dat bij jou werkt. In wezen is dit al een verandering, omdat je, als je observeert, al niet meer op de automatische manier reageert op je gedachten en sensaties.

Vervolgens kun je nagaan wat je tegen een vriendin zou zeggen met deze gedachten en sensaties. 

Oefen hier veel mee, dan doorbreek je stukje bij beetje dit ongewenste automatische patroon. Houd er rekening mee dat oude patronen niet 1,2,3 veranderen. In tijden van stress komen ze vaak weer snel boven. Geduld en mildheid voor jezelf kunnen je dan helpen.

Succes!